Albert lanceert 'indevuilbak'-campagne


vrijdag, 18 juli, 2014
Albert lanceert 'indevuilbak'-campagne

Koksijde is tevreden met de aandacht die OVAM en Fost Plus in samenwerking met Radio 2 deze zomer wil schenken aan de netheid van ons strand met deze nieuwe ‘indevuilbak’-campagne.

Als kustgemeente kennen we de zwerfvuilproblematiek maar al te goed. Dagelijks spoelt plastic aan vanuit zee of worden sigarettenpeuken achteloos in het zand achtergelaten. 4 kg zwerfvuil op 100 meter strand. Dat was het verdict van een onderzoeksteam die het afval analyseerde op het strand van Oostduinkerke. Flessendopjes, lege flessen en blikjes, losgeslagen touwen, allerhande fragmenten van plastic voorwerpen,  …  tot zelfs speelgoedsoldaatjes, wattenstaafjes en diepvrieszakjes. Je kunt werkelijk alles uitdiepen uit het zand. Het strandtoerisme is daarbij overigens lang niet de enige bron van afval. Vaak wordt het weggesmeten op zee of via rivieren naar zee gevoerd.

Tekenend daarbij was bijvoorbeeld het aanspoelen van onfortuinlijke dwergvinvis vorig jaar (in Nieuwpoort). Ik herinner me dat het dier totaal uitgemergeld was, echt geen fraai zicht. Het karkas was erg vers. Waarschijnlijk overleed het dier pas op het strand. Pas tijdens de autopsie bleek wat er echt aan de hand was. In de maag van het dier zaten de resten van vier plastic zakken waardoor het spijsverteringskanaal volledig verstopte. Op één van de zakken stond nog een logo van een Schotse broodbakkerij, … en verder was er nog de aansporing te lezen om de zak niet zomaar weg te gooien maar te recycleren. Een wrange boodschap. Plastic hoort niet in zee. Dat is duidelijk.

Het esthetisch probleem lossen we op. Onze gemeente werkt hard om elke dag opnieuw een proper strand en een nette zeedijk te kunnen aanbieden. Dat gebeurt het jaar rond continu met een team van 25 mensen tot zelfs 34 mensen tijdens de zomermaanden. We kunnen bovendien rekenen op de onschatbare hulp van een aantal zeer waardevolle vrijwilligers. Alle zichtbare afval kan op die manier verwijderd worden.

Als enige kustgemeente in Vlaanderen doen we dat in twee uitgebreide zones op een ecologische manier. Zonder machines. Daarbij sparen we bewust het organisch materiaal. Natuurlijk aangespoelde schelpen en wieren horen immers niet thuis in de verbrandingsoven. Integendeel, een hele gemeenschap van gespecialiseerde diertjes vindt alles in dit zogenaamde vloedmerk om zijn levenscyclus te voltooien. Bovendien ligt dat organisch materiaal aan de basis van de duinvorming, onze natuurlijke verdediging tegen de zeespiegelstijging.

Microplastics vormen evenwel het échte probleem. Plastic brokkelt immers af tot stukjes van soms maar een paar duizendsten van een millimeter. En die stukjes zijn moeilijker te verwijderen en worden via de voedselketen letterlijk overal verspreid.

Het is duidelijk. Zwerfvuil is wel degelijk een probleem. Elke maatregel die ervoor zorgt dat mensen bewuster met plastic omspringen, is belangrijk. Op het strand hoort inderdaad alleen zand (en in Koksijde ook de natuurlijke aanspoelsels).

 

Albert Serpieters, schepen van milieu